NK Vrouwen Nederland en Polen

NK Vrouwen Nederland en Polen

Zaterdag 24 juni 2023 stond het NK Wielrennen op het programma in Sittard-Geleen (Zuid-Limburg). We waren met maar liefst 11 Jan van Arckel dames, waaronder Paulien, Yonna, Tessa, Hannah, Anouk, Hanneke, Estelle, Mariska, Inez, Nora en Isa. Het parcours was veelal smal met een aantal klimmetjes. Er waren 5 rondes af te leggen van elk 18,5 km. In totaal kwam dat neer op ongeveer 92 kilometer en bijna 1000 hoogtemeters.

In de eerste ronde was het veelal positioneren, maar er werd tegelijkertijd ook hard doorgereden. Een groot deel van onze meiden stond bij de start achteraan en het was dus de taak om zo snel mogelijk naar voren te komen. In de tweede ronde werd er al wat harder gereden waardoor een aantal meiden in moeilijkheden kwam. Op de klimmen werd er hard doorgetrokken, waardoor het peloton telkens op een lint kwam. Tessa wist zich goed van voren te positioneren en reed hard op kop, met een aantal, helaas mislukte, aanvallen. Verder bleef het rustig tot en met halverwege de derde ronde. In die ronde reden namelijk vijf rensters weg op een van de klimmetjes. De communicatie binnen de ploeg was niet altijd even goed, waardoor een deel van onze rensters niet door had dat er een groep weg was. Estelle probeerde het gat te dichten en reed super hard op kop. Een ronde later besloten acht andere rensters er achteraan te springen. Helaas zaten we niet in een van de beide groepen en hadden we de slag gemist. We moesten dus hard aan de bak. Estelle reed zich leeg en ook Paulien en Isa draaiden goed mee. Ook Inez, Hannah en Nora zaten goed van voren. Door het harde werk werd de afstand kleiner met de kopgroep, maar het kostte ook veel kruim voor een aantal van onze rensters. De rensters wisten het gat te dichten halverwege de laatste ronde. Op het moment dat het gat gedicht was, kreeg Isa een lekke band, waardoor ze helaas niet de afmakers kon helpen in de sprint. Daarnaast werd er direct hard doorgereden op de klim, waardoor het peloton in tweeën splitste. Enkel Nora zat in de eerste groep. De groep kwam uiteindelijk nog wat bij elkaar, maar de meiden konden niet meer meedoen om de prijzen. Uiteindelijk werd Hannah 14e, Nora 16e, Paulien 37e, Inez 39e, Isa 54e, Estelle 57e en Tessa 59e.

De uitslag valt voor ons tegen omdat dit niet is waar we voor gingen. Onze teamprestatie had beter gemoeten, maar individueel hebben we zeker een aantal rensters boven zich uit zien stijgen. En daar kunnen wij zeker trots op zijn!

NK Polen

Onze Poolse renster Oliwia Majewska mocht op zondag 25 juni haar nationaal kampioenschap in de Poolse stad Ostrolęka rijden. De route over 138 km was vlak, het was windstil.

Oliwia: We verzamelden met de rensters die in Westerse teams rijden en probeerden tot een bepaald punt samen te werken. Twee grote Poolse teams met respectievelijk 8 en 9 rensters tegenover ons…… Er ontstond een kopgroep na diverse aanvallen, we zaten er helaas niet bij.

We probeerden ons terug te vechten, maar bleven steken op 25 seconden.

Eén van onze rensters wilde heel graag winnen en plaatste demarrages om te proberen de oversteek te maken. Hierdoor stagneerde onze samenwerking. Ik denk dat als we waren blijven samenwerken, dat we de leiders van de wedstrijd hadden kunnen inhalen.

Ik voelde me goed in de finale, had de hele race geen problemen met het tempo. Echter zat ik misschien iets teveel ingesloten op de laatste rotonde, maar ik ben blij hoe de race is verlopen. Ik finishte op de 10e plaats.

Foto 1-5 zijn gemaakt door Jef Kusters en foto 6 is gemaakt door Lucas Janssen tijdens het NK

Geen evenementen gevonden!
Meer laden