Wegrenners – voor elk wat wils

Wegwielrenners zijn er binnen onze vereniging in de breedste vorm.  Van jong tot oud, van recreatief tot competitief.

Veel wedstrijdwielrenners zijn begonnen als toerfietser, doordat zij behoefte kregen aan competitieverband zijn zij wedstrijden gaan fietsen. Jan van Arckel heeft eigenlijk altijd al een wedstrijdafdeling gehad. De renners en rensters komen uit in verschillende categorieën.

Veel wedstrijdrijders stellen hun eigen trainingsprogramma voor de weg samen of doen dat in overleg met de trainer of begeleiding. Als club organiseren we ook gezamenlijke trainingen.

Om wedstrijden te rijden heb je een licentie nodig. Voor clubwedstrijden volstaat het basislidmaatschap van de KNWU (krijg je automatisch wanneer je lid bent van Jan van Arckel). Voor KNWU wedstrijden dient een licentie te worden aangeschaft.
Alle informatie hierover vind je terug op de site van de KNWU.

Naast het gezamenlijk trainen rijden ook veel JVA’ers gezamenlijk wedstrijden of gaan ze er met elkaar naar toe.

Wielrennen in toerverband kan via de toervereniging Gorinchemse Toerclub Jan van Arckel.
E-mailadres: toerclub@janvanarckel.nl

 

Volwassenen

Je leeftijd en niveau en ambitie bepalen of en welke licentie je kiest als je de volwassen leeftijd hebt bereikt.

Startklasse, Sportklasse, Amateur, Belofte/Elite zijn de verschillende opties. Afhankelijk ook van je ervaringen met wedstrijden bepaal je in overleg meestal de keuze voor de juiste licentie en kom je binnen onze vereniging in de rennersgroep welke allen over dezelfde licentie beschikken. Trainingen en/of wedstrijden rijd je met elkaar of soms individueel.

Informeer gerust naar de mogelijkheden en activiteiten voor jou niveau bij ons.

Jongere jeugd (8-14)

Ben jij tussen de 8 en de 14 jaar? En lijkt het je leuk om heel hard te wielrennen? Dan is jeugdwielrennen misschien wel iets voor jou. Je kunt dan lid worden van onze vereniging en mag je meedoen met de trainingen. Deze vinden plaats in het wielerseizoen, van maart tot en met september.

Bij de jongere jeugd staan de trainingen veel in het teken van fietstechniek, fietsbeheersing en natuurlijk plezier. Er zijn verschillende leuke oefeningen die we doen om voor deze groep spelenderwijs en veilig de controle op en met de fiets te krijgen.
Uiteraard wordt er ook een begin gemaakt met het trainen van snelheid en duurvermogen, maar dat heeft voor de jongere jeugd nog geen prioriteit.

Oudere jeugd (15-18)

Voor de oudere jeugd bieden wij meer intensievere trainingen waarbij de nadruk ligt op conditie en uithoudingsvermogen, maar waarbij we de techniek zeker niet vergeten. Ook deze jongens en meiden hebben baat bij een juiste techniek en een betere fietsbeheersing.

Om wedstrijden te kunnen rijden is een nieuwelingen of junioren licentie nodig.

Sommigen komen op het asfaltparcours trainen omdat zij goed willen presteren tijdens wielerwedstrijden. Anderen willen gewoon lekker fietsen, maar toch wel op de hoogte zijn van de basistechnieken. De trainers proberen daar dan ook rekening mee te houden.

Een training meemaken? Lid worden van wielerclub Jan van Arckel? Een ieder die na het lezen over de jeugdtrainingen enthousiast is geworden, mag natuurlijk best een keer op donderdagavond een proeftraining komen doen. Na enkele keren kun je dan beslissen of je lid wilt worden van onze wielerclub en of je misschien zelfs jeugdwedstrijden wilt gaan rijden.   Zelfs is het mogelijk om voor een proefperiode (3 trainingen) over een racefiets en helm te beschikken. Dit in nauwe samenwerking met onze hoofdsponsor Plieger Wielersport te Meerkerk. Vraag naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

Coördinatoren Jeugdwielrennen :
Zie pagina organisatie

Talent development traject

Het nieuwe beleid richt zich op specifieker begeleiden van de renners van de categorie nieuwelingen, junioren, beloften en elite. We noemen dit plan het Jan van Arckel talent development traject, kortweg JvA TdT. Deelname hier aan is vrijwillig en geeft geen privilegés. De deelnemers moeten zelf de kosten van de begeleiding betalen. Als de renners begeleiding krijgen van de door JvA aangegeven instanties dan zal JvA een gedeelte van de gemaakte kosten vergoeden. Deze vergoeding word jaarlijks bepaald en aangegeven.

Afhankelijk van het succes en de deelname zal het beleid en uiteindelijk het bestuur het laatste woord hebben over deelname en bijdrage/vergoeding. Dit om misverstanden en budgetoverschrijdingen in de toekomst te voorkomen.  

Er is gekozen voor een begeleiding van de categorie nieuwelingen door GoFysio. Nieuwelingen ontvangen alleen een vergoeding van JvA voor het aangeboden pakket door GoFysio.  De categorie junioren, beloften en elite ontvangen een vergoeding als er gebruik gemaakt wordt van een begeleidingspakket van de Wielerschool te Mijdrecht. Om geen verdeeldheid te krijgen is er een beperkte vergoeding mogelijk voor elite renners die gebruik maken van een andere trainer. Deze declaratie is alleen mogelijk met een erkende trainer met bijbehorende facturen. Om een vloeiende overgang bij de overstap van nieuwelingen naar junioren mogelijk te maken wordt er tussen GoFysio en de Wielerschool afgestemd.

Het traject start bij de nieuwelingen en loopt door t/m elite. De doelstelling van het traject is, dat als een renner overstapt naar een volgende categorie alleen de afstand van de trainingen en wedstrijden anders zullen zijn. Er is wekelijks contact tussen de  coördinator van de nieuwelingen/junioren en de coördinator van de elite/beloften . Met het overleg is het mogelijk dat in elke categorie de gang van zaken rondom een wedstrijd hetzelfde is.

Laatste nieuws Wegrenners