Druk wielerweekend voor de dames

Druk wielerweekend voor de dames

JvA dames – Verslagen weekend 18 – 21 mei

Wat een mooi wielerweekend hebben we achter de rug! Op Hemelvaartsdag stonden we aan de start van de Kersenronde in Mierlo – onderdeel van de Women Cycling Series (WCS). Een slingerend parcours bracht ons langs de mooie bossen en heiden van het Zuid-Oost Brabantse landschap. Om 11:00 stonden Estelle, Anouk, Yonna, Mariska en Sarah aan de start met als doel een hoge klassering voor Estelle en een goede sprintuitslag voor Anouk. Drie identieke rondes telden op tot een totale wedstrijdafstand van 81 km. De eerste twee rondes waren hectisch en probeerde iedereen zijn weg te vinden. Hoe meer de wedstrijd vorderde, hoe meer onze meiden hun posities innamen op de voorste rij in het peloton. Halverwege de laatste ronde probeerde Sarah een aanval te forceren door hard weg te sprinten in de hoop dat andere meiden haar zouden volgen. Al gauw reed ze een voorsprong van zo’n 20 sec bij elkaar, maar bleek de afstand tot de finish (nog 22km op de teller) toch te lang om alleen te overbruggen met een hijgend peloton in je nek. Na 3km werd zij opgeslokt door het peloton en was dit het moment voor iedereen om zich voor te bereiden voor de finale. Via verschillende kanten werd er geprobeerd aan te vallen, maar uiteindelijk mondde de finale uit in een massasprint. Anouk eindigde als 9e en Estelle als 29e, niet persé de uitslagen waar we op hoopten, maar als team reden we sterk.

Vrijdag stonden we wederom aan de start van een WCS wedstrijd en ditmaal bracht het ons naar Verrebroek, België. Een rondje van 8,5 km en een totale afstand van ongeveer 100 km stond op het programma voor Yonna, Anouk, Amanda, Mariska, Eva en Estelle. Het warme weer en smalle wegen maakten de koers lastig. Er werd in het begin al flink gekoerst, het doel van Yonna en Estelle was dan ook om er een harde wedstrijd van te maken en bij de tussensprints steeds  door te trekken om zo een kopgroep te forceren. Het lukte beide om dit een keer te doen, helaas bleven die groepjes niet weg. Het doel van Anouk was om in de sprint bij de eerste 5 te zitten, helaas moest ze de koers vroegtijdig verlaten met rug problemen. Amanda, Eva en Mariska gingen in het begin goed mee, door de smalle wegen vonden zij het lastig om goed naar voren te komen. Genoeg leermomenten om mee te nemen naar de andere wedstrijden. Uiteindelijk ontstond er nog een kopgroep van vier rensters waar niemand van ons bij zat. In goed overleg hadden Yonna en Estelle besloten om voor de sprint te gaan. De kopgroep werd terug gepakt dus werd het een massasprint waar Estelle 18e werd en Yonna 44e, ondanks een flinke slag in haar wiel.

Niet alleen in België waren onze meiden actief, ook stonden Oliwia, Hannah, Nora, Paulien, Sarah en Inez op vrijdag aan de start van Veenendaal – Veenendaal, een UCI 1.1 koers, onderdeel van de Lotto Cycling Cup. Wij waren één van de drie clubteams die mochten starten tussen alle grote ploegen zoals: Jumbo Visma, Liv Racing en SDWorx. Ook was het een weerzien van een aantal oud Jan van Arckel rensters als Jeanne Korevaar (Liv), Marjolein van ’t Geloof (Human Power Health), Evy Kuijpers (Fenix-Deceunick) en Danique Braam (Duolar-Chevalmeire). Op het menu een omloop van vier keer 35 km met 2 korte, maar steile beklimmingen: de Grebbenberg en Paardeveld. De rest van de ronde was vlak met veel draaien en keren en waaiers in de polder. Voor Nora was dit een speciale koers. Nora is opgegroeid in Veenendaal en langs de kant stonden veel bekenden. De dames wisten zich goed te handhaven in het peloton. In de derde ronde werd er aardig doorgetrokken door de grote ploegen om zo de kopgroep van drie weer bij te halen. Dit veroorzaakte echter veel waaiers, waardoor er een aantal gaten vielen en een aantal meiden volle bak hebben moeten rijden om de gaten weer dicht te rijden. Onderweg werden de meiden voorzien van verse bidons die door Wim, onze oud ploegleider samen met Joost en Bram van de JvA mannenploeg werden uitgedeeld. Helaas reed Paulien lek en kon niet meer goed terugkomen in het peloton. Na 140km koers, eindigde Oliwia op een mooie 22e plaats tussen alle grote namen. Winnaar van de ronde was Lotte Kopecky van SDWorx. Alle JvA meiden zijn in het peloton geëindigd. Bedankt JvA mannen Noël, Bram en Joost voor de goede zorgen!

Op 20 mei stond er voor de dames wederom een pittige UCI koers op de planning. Met Veenendaal – Veenendaal in de benen reisden ze af naar het mooie Veldhoven voor UCI 1.2 Omloop der Kempen. Het was een koers van 129km met veel kasseien en wind! Tijdens de koers was Paulien mooi van voren te zien! Het was een nerveus peloton en een valpartij veroorzaakte dat het peloton in drie delen brak. Het lukte de kopgroep echter niet om weg te blijven en na een aantal kilometer was het peloton weer bijeen. Het parcours was dit jaar anders dan andere jaren – wat nu bestond uit één grote ronde van 106 km met daarna nog twee lokale rondes van 12 km. Met ruim 17 km aaneengesloten kasseienstroken en veel wind was dit een uiterst zware koers. Na een nieuwe aanvalspoging was het uiteindelijk team DSM die met man en macht het gat wist te dichten. Met Charlotte Kool, oud JvA renster, aan de start, was hun doel al zeker: aansturen op een massasprint. Echter probeerde Paulien nog mooi wat punten mee te sprokkelen voor het Kempenklassement tijdens de tussensprint. Paulien en Hannah wisten zich dan ook goed van voren te positioneren, zodat Hannah Paulien mooi op sleeptouw kon nemen. Dit resulteerde in een tweede plaats in de tussensprint en een 14e plaats in de einduitslag voor Paulien. Hannah, Sarah en Nora eindigden kort daarachter, allen in het peloton.

Last but not least, stond het andere deel van de ploeg op zaterdag en zondag aan de start van de twee-daagse van Vermarc in België. Op zaterdag klonk om 16:30 het startschot in Tervuren. Samen met 120 andere rensters stonden er acht rondjes van 11,6 km (92,8 km) op het programma. Ook waren er maar liefst zeven truien te verdienen, waarvan wij aanspraak maakten op vijf truien. Ook voor het bergklassement werd hard gereden. Daar is meerdere keren geprobeerd om weg te rijden, maar werden de rensters keer op keer teruggepakt. Uiteindelijk reed in de laatste ronde één renster weg en ze bleef weg en pakte vier seconden op het peloton. Anouk werd uiteindelijk 27e, Oliwia 32e, Yonna 49e, Isa 59e, Amanda 113e en Merel 114e.

Op zondag – de tweede etappedag, vertrokken we vanuit Nieuwrode. Oliwia startte helaas niet i.v.m. ziekte. We mochten 11 rondjes van 9,1 km (100,1 km) rijden. In dit rondje zaten ook weer wat hoogtemeters. De start was om 15:00 uur. Merel zat goed voorin helaas reed ze het tweede rondje lek. Ze kwam terug tussen de auto’s net voor de klim alleen moest ze op de klim lossen met andere rensters. Anouk moest de koers verlaten wegens rugklachten. Amanda kon er drie rondes bij blijven maar moest daarna helaas lossen. Ondanks dat het vandaag minder klimwerk was hakte het klimmen er toch aardig in. Yonna bleef goed van voren rijden en heeft nog een aantal ontsnappingspogingen gedaan. Uiteindelijk werd het weer een sprint waarin Yonna 25e werd en Isa wist nog 40ste te worden.

Al met al kijken we terug op een mooi en intensief wielerweekend waarbij we een aantal knappe prestaties hebben laten zien. We kijken uit naar Krasna Lipa, een meerdaagse klimkoers in Tsjechië. Hier zullen Inez, Paulien, Estelle, Hannah, Oliwia en Nora aan de start staan namens Jva. 

 

Geen evenementen gevonden!
Meer laden