Lexmond | aftrap voor de zomercompetitie

Lexmond | aftrap voor de zomercompetitie

Met een mooi gevulde kalender hopen we op een sportief en competitief wielerseizoen voor de zomercompetitie. Met de start hiervan in Lexmond op 22 april 14:00 hebben we dit jaar acht wedstrijden waar het natuurlijk gaat over de dagzege en het koersverloop tijdens de betreffende ronde, maar daarnaast houden wij voor renners uit onze regio ook weer een klassement bij tijdens het seizoen.

Onder aan dit artikel vind je de kalender en een paar kleine lettertjes, maar ik wil hier ook een klein stukje overnemen uit de presentatiegids 2023 van Jan van Arckel

Verdapperen of Ribbedebie zijn | De strategie voor de zomercompetitie?

Eén van de mooiste termen uit de wielerwoordenschat. Verdapperen is het tempo opvoeren in de koers, tijdens een demarrage, een sprint, of sleurend aan de kop. Terwijl het melkzuur misschien al uit je oren spuit. Verdapperen is niet alleen goede benen hebben, maar vooral ook een mentale kwestie.

Een mooie ingrediënt voor een interessante koers en aantrekkelijk voor het publiek. Geen garantie voor de winst uiteindelijk.

Ben je daarentegen ribbedebie, dan ben je goed vertrokken en dan is de ontsnapping definitief een feit. Heel bijzonder aan het woord ribbedebie is, dat het typisch volkstaal is, en in geen enkel woordenboek voorkomt.
Volgens de Leuvense hoogleraar J.L. Pauwels zou het een verbastering kunnen zijn van het Franse ‘à bride abatteu’. Wat letterlijk betekent ‘met losse teugel’. En wie met een losse teugel rijdt, die rijdt in galop en gaat er natuurlijk in volle vaart vandoor voor de winst.

Dit seizoen krijgen de renners in onze regio weer meermaals de kans om de verschillenden strategieën uit te proberen om te gaan voor een mooie klassering en een aangename koers. In de hoop er niet afgepierd te worden of in een chasse patate te rijden. De mooiste verhalen komen toch van die renner die ‘de tenen moet kuisen’ (Het betekent dat je het onderste uit de kan haalt, en tot het gaatje moet gaan) door er een ‘snok aan te geven’ of heel slinks als niemand oplet vertrekt op zogenaamde kousenvoeten. Dat noemen we dan: ‘er vanonder muizen’ .

Alles met als doel de ‘straatstenen er uit te rijden’ op de ‘grote molen’, ‘in de beugel’ de ‘koers hard maken’ zichzelf helemaal leeg rijden voor de zoete smaak van de eindklassering met als doel onderdeel te zijn van de ‘cérémonie protocolaire’ en bij voorkeur op het hoogste ‘trapje’.

Ik spreek de hoop uit voor een sportief seizoen waarin onhebbelijkheden zoals ‘lossen’, ‘vierkant door de bocht’, ‘plat rijden’ of erger valpartijen (‘hard afstappen’) jullie en ons bespaard blijven.

Kalender 2023

De start van het seizoen weer als vanouds in Lexmond waar gelukkig weer een startgelegenheid is voor de regiorecreanten met startklasse licentie. De zekerheden voor renners met een startlicentie zijn:

22 april                 Ronde van Lexmond
13 mei                   Omloop van de Biesbosch
29 mei                  Hardinxveld (2e pinksterdag)
24 juni                  Rond Om De Graaf (Molenaarsgraaf)
01 juli                   Ronde van Giessenburg
07 augustus         Ronde van Noordeloos
25 augustus         Tijdrit Jan van der Meijden Groot Ammers (vrijdagavond)
23 september      Ronde van Groot Ammers

Deelname zonder transponder is mogelijk doch renner komt dan niet in uitslag. Huur transponder via KNWU jurywagen.

Klassement zomercompetitie

We hebben discussie gevoerd hoe onze regiowedstrijden meer kleur te geven. Jan van Arckel houdt in 2023 op onze website een regio klassement bij.
De voorwaarden voor het klassement zijn:

  • Uitsluitend inwoners uit Alblasserwaard, vijf-Heerenlanden, Land van Altena en/of leden van Jan van Arckel met maximaal een startlicentie; Renners buiten deze regio met startlicentie zijn uiteraard welkom doch doen niet mee in ons regio klassement.
  • Klassement per wedstrijd wordt opgemaakt op basis uitslag KNWU;
  • We kennen twee afval wedstrijden namelijk: 1 wedstrijd 1 t/m 4 en 1 wedstrijd 5 t/m 8;
  • Puntentelling per wedstrijd 25 23 21 19 17 15 14 13 12 11 10 9 8 7 6 en overige 5 punten;

Aanvullend hebben we geprobeerd de wedstrijden in Hank en Giessen onderdeel te laten zijn van de zomercompetitie, maar voor dit seizoen is dat nog niet de situatie.

“de kleinere lettertjes” en relevante jaarlijkse besluiten KNWU

Regionale wedstrijden

Naast nationale wedstrijden kennen we clubwedstrijden als startlicentie- en fun klasse. Als Jan van Arckel gaan we uit van inschrijving via iDeal betaling met automatische goedkeuring renner. Bij Regionale wedstrijden is er geen beperking van openstelling van de wedstrijden. Ingeval van vroegtijdige afmelding tot 120 uur vóór de wedstrijd wordt inschrijfgeld teruggestort op rekening renner.

In startlicentie wedstrijden rijdt bijna 90% van renners met startlicentie die gelijke dekking biedt als nationale licentie en geldt voor 1 jaar Voordeel lekker goedkoop en goed voor trainingswedstrijden en regionale wedstrijden .

Iedereen die lid is van KNWU (direct of via club) kan een startlicentie aanvragen Deze renners kunnen ook (incidenteel) kiezen om via hun KNWU-account met (dag) startlicentie in te schrijven en betalen inclusief extra verzekeringspremie Leden van Jan van Arckel ontvangen korting (onder voorbehoud: o.b.v. terugstorting deel inschrijfgeld na deelname).

Bijschrijven is uitsluitend voor renners met startlicentie mogelijk

Fun-klasse wedstrijden

Uitsluitend renners uit onze regio zonder transponderregistratie mogen deelnemen. Renners met transponder registratie starten automatisch in startlicentie klasse. Er worden geen premies gereden en uitslag vindt visueel plaats. 

Iedereen kan (eenmalig) een KNWU-account aanmaken om zich met (dag) startlicentie in te schrijven en is inclusief verplichte (dag)verzekering. check op https://www.knwu.nl/wegwielrennen/wedstrijdkalender of er startgelegenheid is voor de funklasse bij de betreffende wedstrijd. 

Geen evenementen gevonden!
Meer laden