Hannah en Paulien rijden Ierse etappekoers

Hannah en Paulien rijden Ierse etappekoers

Hannah ten Boven en Paulien Koster zijn in de week van 5 september vertrokken naar Ierland om deel te nemen aan de Rás na nBam, een 5-daagse wedstrijd met 6 etappes. We zaten als gast bij Team Noord-Holland. In deze etappekoers bestaan alle teams uit 5 rensters. Op dinsdag kwamen we aan in het prachtige Ierland en we werden zelfs ontvangen met een warm zonnetje.

De eerste etappe hebben we met elkaar een plan gemaakt. Hoe gaan we deze meerdaagse een mooi succes maken, en wat zijn ieders persoonlijke doelen. Hoe kan je met 5 renners die elkaar niet zo goed kennen wel zorgen dat het een succes wordt? Dit waren allemaal belangrijke punten die we met elkaar besproken hebben om een goed team te vormen. Etappe 1 was 74,2 km met 535 hoogtemeters. Hannah bleef deze dag goed voorin om geen tijd te verliezen in het klassement. Paulien had op één klim wat moeite en moest er even af. Door teamgenoten om haar heen is Paulien terug gebracht en konden we sprinten, wat verwacht was. De sprint werd echt super goed aangetrokken door onze team genoten. Hierdoor kwam Paulien als 3e de laatste bocht door en sprintte naar een onwijs mooie 2e plek! Hannah finishte die dag in het peloton.  

Etappe twee was een rit van 101 km met 1041 hoogte meters. Dit zou wel eens een belangrijke dag voor het klassement kunnen zijn. Hannah werd mooi van voren gehouden zodat ze altijd voorin zou zitten als het peloton zou breken. Maar iedere keer kwam toch alles weer samen. In de laatste 15 km zochten Paulien en Hannah elkaar op om het laatste stukje naar voren te rijden. Helaas was er vóór Hannah een val  die we niet konden ontwijken. Paulien heeft Hannah zo ver mogelijk naar voren gebracht. Maar voorin in de wedstrijd waren de meiden ook flink aan het koersen waardoor terug komen heel moeilijk was. Hierdoor heeft Hannah tijd verloren voor het klassement en werd het nog moeilijk om vooraan mee te doen.

In Etappe 3 zat een hele moeilijke klim maar precies midden in het parcours. Het was dan ook ongeveer 40 km naar de klim en daarna weer 40 km vlak terug. Hierdoor was het wel moeilijk om het verschil te maken op de klim, want daarna moest je nog zeker 40 kilometer door. Ploegmaat Renée had in etappe 2 goede zaken gedaan en hier gingen we dan nu ook voor om haar vooraan in het klassement te houden. Voor Hannah en Paulien was het proberen goed van voren te zitten bij de klim en geen tijd te verliezen. Paulien zat rond plek 10 toen we de smalle klim opdraaiden. Hannah zat wat verder van achter en moest het gat dan ook later in de klim weer proberen te dichten. Hannah en Paulien hadden samen de klim overleefd en zijn als een speer gaan afdalen. Ongeveer 20 kilometer na de klim kwamen ze weer terug bij het uitgedunde peloton van 20 renners. Hierdoor werden de kansen op een sprint erg groot en zijn we daar als team ook voor gegaan. De sprint werd weer super goed aangetrokken door de ploegmaten. Wel zaten we iets te vroeg op kop waardoor Paulien de sprint net te vroeg begon. Paulien werd hier 6e en achteraf na het balen was ze hier ook tevreden mee.

Etappe 4 was een nieuwe etappe in Rás na mBan, deze etappe startte en finishte langs de kust. Op het begin zat er een hele smalle klim. Hier wilden we allemaal vooraan zitten maar helaas lukte dat niet. Paulien en Ploegmaat Renée zaten goed van voren, achter ons was helaas ook een valpartij die de gehele weg blokkeerde. Hierdoor zaten Hannah en de ander 2 ploeggenoten helaas bij in de buurt en waren direct de eerste groep verloren. De eerste groep was 25 renners en zijn vanaf de eerste klim ook direct gaan samenwerken. In de laatste 25 kilometer begonnen de aanvallen in de eerste groep. We gingen nog enkele steile klimmetje over en het brak nog enkele keren. In de finale zocht Paulien haar eigen plek voor de sprint. Uiteindelijk niet geheel tevreden over de sprint finishende ze wel weer als 6e.

Etappe 5 was een tijdrit van 2,5 kilometer die voor de etappe koers dan ook beslissend ging worden. De eerste 7 zaten allemaal in de zelfde tijd. Het was spannend voor onze klassement renner van de ploeg want ze moest een hele goede tijdrit rijden. Dit deed ze en werd hierbij 2e op 3 sec van de eerste! Dit was een mooie ervaring de gehele week geprobeerd om met elkaar tijd te krijgen maar niet lukt en dan in de tijdrit het kunnen doen is mooi gevoel als team.  Zelf kwamen we rond plek 50 binnen. 

De 6e etappe had Paulien rood omcirkeld in deze meerdaagse. Hierdoor had ze dan ook rustig aan gedaan in de tijdrit. Deze etappe was een criterium in het centrum van Kilkenny. Paulien voelde zich niet goed, ging er niet meer in geloven, maar op een gegeven kwam ze er iets wat doorheen. In de laatste ronde zat Paulien voor haar gevoel nog te ver van achter maar door het aanvalswerk wist ze toch ver genoeg voorin komen. Als eerste door de laatste bocht en vol aanzetten tot de finish bracht Paulien naar overwinning! Deze maakte de gehele week compleet als team. Hannah en Paulien hebben dan ook samen heel veel geleerd en vooral heel erg genoten. Als team zijn we naar huis gegaan met 3x een 6e plaats 1x 2e plaats 1x1e plaats,  2e in algemeen klassement en 3e in het puntenklassement. 

PRESS RELEASE…..NO REPRODUCTION FEE….
Ras na mBan 10/9/2023 Stage 6 Kilkenny Criterium
Pauline Koster of the Nord Holland team wins todays stage.
Mandatory Credit ©Lorraine O’Sullivan

 

Geen evenementen gevonden!
Meer laden