Aanleg Fietscrossbaan Slingelandse Plassen in fase 3 en 4

Aanleg Fietscrossbaan Slingelandse Plassen in fase 3 en 4

Wallaard Noordeloos is altijd bereid van alles te doen voor onze streek. Zo rukten ze in 2022 met groot materieel uit naar recreatiegebied de Slingelandse Plassen in Goudriaan. De beheerdersgroep van het gebied werkt het jaar rond om het gebied voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken. Geheel op vrijwillige basis houden ze de wandel- en fietspaden begaanbaar, plaatsen ze speeltoestellen en picknickbanken en maken ze evenementen mogelijk. Toen ze de mogelijkheid zagen om een grote uitbreiding aan de fietscrossbaan te doen, is Wallaard Noordeloos meteen te hulp gesprongen om fase 1 van het plan aan te leggen. Fase 1 was de aanleg van slingerende, vlakke paden met wat heuveltjes erin.

Een jaar later volgde in fase 2 het aanleggen van houten bruggetjes waarmee de paden werden aaneengesloten.

Nu wordt gewerkt aan het heuvelachtige gedeelte in fase 3. Daarmee is het parcours nu 1500 meter lang.

Er komt eind 2024 nog een fase 4 aan waarin er nog meer slingerende paden komen die bijna het hele gebied bestrijken over een afstand van totaal 3000 meter. Dat doen we wederom op basis van een groot deel sponsoring en samen met de vrijwilligers van de beheerdersgroep. Mooi werk!

Vele kubs grond en rivierkeien

Het fietscrossparkoers rond de plassen was tot nu toe vlak, met her en der een bultje erin. Het nieuwe gedeelte moest flink wat extra uitdaging brengen. We reden vele kubs grond aan en kraanmachinist Henk mocht daarmee zijn creativiteit de vrije loop laten. De grote bult werd in meerdere heuvels verdeeld om fietsers zoveel mogelijk hoogtemeters voor te schotelen. Op die heuvels werd een netwerk van paden vastgetrild, in de bochten met een lichte kom-vorm erin voor extra grip en snelheid. Daarop is wat fijn puin gestort om de paden schoon, droog en ook in de natte periode goed begaanbaar te houden. Als uitdaging voor trail-bikers hebben we een rock garden van grote rivierkeien geplaatst. Die keien geven dit heuvelgebiedje meteen wat extra sfeer.

In totaal aangevoerd: 6000 kub grond, 1500 ton puin, 100 ton maaskeien.

Aart de Jong, voorzitter van de Werkgroep Beheer van De Slingelandse Plassen was tijdens de werkzaamheden nooit ver weg. Voordat de laatste kei op z’n plek lag, was hij al graszaad aan het zaaien zodat de stukken tussen de fietspaden er straks mooi groen bij liggen. “Wallaard is een geweldige steun voor ons als beheerdersgroep. Vorig jaar sponsorden ze een minitrekker waarmee we nu de wandel- en fietspaden maaien, en deze uitbreiding van het fietsparkoers is ook weer prachtig”

De groep, die volledig bestaat uit vrijwilligers, beheert in totaal 35 hectare aan natuurgebied en zorgt dat het groen en de waterkanten goed worden onderhouden, er geen afval rondslingert en dat alles er netjes bij ligt als er een evenement wordt georganiseerd. Die zorg wordt gewaardeerd door steeds toenemende aantallen bezoekers.

Zie hier een filmpje van de werkzaamheden  https://www.youtube.com/shorts/2WYA7kPlObc

 

 

 

Geen evenementen gevonden!
Meer laden